Babaváró hitel

A Babaváró hitel egy kamatmentesen induló állami kamattámogatott hitel, mely szabadon felhasználható hitellehetőséget biztosít a gyermeket vállalni akaró fiatal házaspároknak.

A Babaváró hitel nem jelzáloghitel, tehát nem szükséges hozzá ingatlanfedezet, gyakorlatilag olyan, mint egy személyi kölcsön, csak megfelelő mértékű igazolt jövedelem szükséges az igényléséhez.

A támogatás részleteit és feltételrendszerét a 2019. március 12-én megjelent 44/2019. (III.12) Kormányrendelet szabályozza, melyet az alábbiakban igyekszünk röviden összefoglalni.

A hiteligénylés feltételei:

– A hitelt bankoknál lehet igényelni, 2019. július 1-től 2022. december 31-ig.

– Csak házasok igényelhetik, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel

– Mindkét igénylő magyar állampolgár, vagy érvényes tartózkodási joggal rendelkezik

– A feleség életkora 18 és 41 év között lehet, tehát a hiteligénylés pillanatában még nem töltheti be a 41. életévét

– A hitelt a pároknak együtt szükséges igényelniük, tehát a hitel bírálatakor mindkét fél jövedelmét és meglévő hiteleit figyelembe veszik

– Ebből következik, hogy aktív KHR tartozás esetén a bankok nem fogják tudni finanszírozni a házaspár igénylését, akkor sem, ha csak az egyiküknek van rossz hitelmúltja

– Már kifizetett tartozás, azaz passzív KHR státusz esetén van olyan bank, aki bizonyos esetekben lehetőséget biztosít a hitel felvételére

– Igényléskor legalább az egyik fél rendelkezik, minimum 3 éves, folyamatos TB jogviszonnyal, melyek a következők lehetnek;

– magyarországi TB jogviszony (munkaviszony, vállalkozás stb.)

– felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban állt

– a házasfél kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik

– diplomás GYED-ben részesült

Ezek az időszakok összeadhatók és folyamatosnak tekinthető a jogviszony, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs.

További feltételek még:

– Egyik fél sem tartozik az adóhatóságnak

– Egyik fél sem büntetett előéletű

– Nem áll fenn olyan nyilvánvaló körülmény, mely a gyerekvállalást eleve lehetetlenné teszi

– Fel lehet használni akár ingatlan vásárlásra is, azonban

– A Babaváró kölcsön felvételétől számított 90 napon belüli lakáshitel igénylések esetén, egyes esetekben az ügyfelek kevesebb lakáshitelt kaphatnak ahhoz képest, mintha nem igényeltek volna előtte – 90 napon belül – Babaváró hitelt.

A Bankok mindegyike MÁS ÉS MÁS szabályok szerint bírálja el a Babaváró hitelt, így igénylés előtt mindenképpen érdemes egy tanácsadónkkal egyeztetni!

A kamattámogatott konstrukció működése:

A kölcsön törlesztése a házaspárnak kamatmentesen indul, hiszen az állami kamattámogatás már a nulladik pillanattól jár a hitelre, függetlenül attól, hogy van e gyermeke a házaspárnak.

A bankok semmilyen hitelfelvételi és hitelbírálati díjat nem számolhatnak fel a kölcsönre, így a hitelen lévő egyetlen díj az állami kezességvállalásnak a díja, amely a mindenkori tőketartozás 0,5%-a, mely évente kerül mindig megállapításra a fennálló tőketartozás alapján.

Amennyiben gyermek születik, abban az esetben lehet kérvényezni a kölcsön törlesztésének szüneteltetését, illetve a hitel egy része vagy egésze elengedésre is kerülhet.

  1. Az első gyermek születésekor 3 évre lehet kérni a kölcsön törlesztésének felfüggesztését.
  2. A második gyermek születésekor szintén 3 évre lehet kérvényezni a kölcsön törlesztését és ekkor a fennálló tőketartozás 30%-át is elengedi az állam.
  3. A harmadik gyermek születésekor (vagy a pocakban lévő gyermek 12. hetes magzati korának betöltése után) az állam az aktuálisan fennálló teljes tartozást elengedi!

A Babaváró hitelnél gyermeknek számít “a támogatott személyek vér szerinti és – a halva született vagy elhunyt gyermek kivételével – velük közös háztartásban élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől, valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek”.

FONTOS, hogy a Babaváró kölcsön vonatkozásában csak azon gyermekek “számolhatók bele” a fenti leírásba, akik a Babaváró kölcsön igénylése UTÁN születtek, meglévő gyermekek a támogatás kapcsán nem vehetők figyelembe!

Amennyiben a házaspár a gyermek megszületése után a kölcsön felfüggesztése mellett dönt, akkor azt a gyermek születésétől számított 60 napon belül kérvényezheti, utána már nem lesz lehetősége élni ezzel a lehetőséggel.

Ikergyermekek születése esetén azonban 3+2 évre is kérvényezhető a szüneteltetése a törlesztésnek.

Érdemes a babaváró hitel igényléséhez szakértő kollégánk segítségét kérnie, aki ingyenesen segít Önnek a legjobb konstrukció kiválasztásában!