Családi ház ragyogó kerttel, 10 km -re a Balatontól

Hozzáadás a kedvencekhez

Áttekintés

Referencia kód: ZIC06240505
Ár: 69.99 millió Ft
Ajánlat: eladó
Típus: ház - családi ház
Elhelyezkedés: Lengyeltóti
Alapterület: 200 m2
Állapot: jó állapotú
Szobák: 6
Félszobák: 1
Épület szintjei: 3
Építés éve: 1995
Bútorozás: bútorozott
Telek: 897 m2
Kert: -3
Parkolás: garázs
Kilátás: kertre néző
Cím: Jókai utca

Ilyenkor szokták mondani; a szerencse házhoz jön, csak élni kell tudni vele. Ajánlatunk esetében ez egy, a kilencvenes években téglából épült, 200 nm. hasznos alapterületű, három szintes, kiváló állapotú családi ház formájában ölthet testet, mely egy enyhén emelkedő domboldali 897 nm.-es telken található, a lankás  Csalogányok völgyében, Lengyeltótiban, 10 km.-re a Balatonról.

A kisváros már a XIX. század elejétől híres volt virágzó mezőgazdaságáról és komoly állattartásáról. Például báró Fettich Ferdinánd kiváló arab ménesére gondolunk; szarvasmarha csordák, vérbő arab telivérek alkotta ménesek, sokezres juhászatok sorjáztak valaha a hatalmas szőlő és gyümölcs ültetvények között, melyek nyomait könnyen megtaláljuk a közeli Furioso törzsménes pusztaberényi tenyészhely telepén, és láthatjuk a környék ma is jól működő szőlőültetvényei és a szárba szökkent gabonamezők mentén haladva.

Beérkezve a 3-4 ezres lélekszámú városkába, csendes, rendezett kertvárosi utcákat, takaros házakat látunk, miközben megérkezünk a környék egyik legszebb, domboldali széles utcájában lévő úticélunkhoz.

A nyeregtetős, nem kicsi ház már az utcáról is jól mutat; segít ebben az előnyös, hasonló szép házakkal, virágos, zöld előkertekkel rendelkező környezet is; a szép festményen is nagyot dob a míves keret.

A majd ezer nm.-es telek nagy előnye többek között, hogy a motoros kapun bejutva vagy 3-4 autónak is van hely a széles, térkövezett kocsibeállón, melyről a ház földszintjén lévő  fűtött garázsba juthatunk.

Kiszállva az autóból mágnesként vonz minket az egyszerűen fogalmazva is pazar kert látványa. Egy kb. 30 éves, beállt növényzetű kertről beszélünk, mely különlegesen szép egyedi példányokkal lett – anno – beültetve. A 3-4 méteres falszerű keretet adó nyugati tuják között pompás arizonai ciprus tartja gomba formájúra szabott fejét, a szakszerűen megtámasztott atlasz cédrus csüngő változata már a mérete, kertet uraló látványa miatt is igazi kuriózum, de a lassan termőre forduló banánfát körülvevő old-gold terülő boróka és a himalájai boróka is különlegesen szép látványt nyújt az öntözött, ápolt, gondos kezek által metszett, szemet gyönyörködtető kertben.

Háát, ez komoly antré volt, kicsit aggódva is indulunk a ház felé, a zöldzuhatag adta vizuális élmény után szinte félünk a csalódástól a házat illetően. De hamar kiderül, hogy nincs ok az aggodalomra, a ház ugyanabban a ligában játszik, mint a kert: három szinten tulajdonképpen három színvonalas, jó ízléssel, tökéletesen harmonizáló színekkel kialakított lakrészt látunk. Ezek méretük és a szeparáltság miatt a főidényben – de máskor is – kiadhatóak akár szintenként.

A tulajdonos az alsó szinten minőségi körülmények között lakva adhatja ki a felső két, önálló fürdőszobával és konyhával szintenként rendelkező részt, ha akarja. Ha nem, mert inkább egyedül élvezné az ittlakás élményét, vagy ha nagy a család, akár több generáció él együtt, nem gond, itt mindenki elfér.

A tetszetős fa belső lépcsőn fel-le sétálva látjuk az átgondolt részleteket, a praktikumot (lásd külön főzőkonyha), érezzük az otthonos hangulatot, és megállapítjuk; bár ez a ház – korából adódóan is – nem a modern minimál dizájn jegyében fogant, de a kivitelezés minőségi, a burkolatok is szépek, időtálló hatásúak, a különböző festett falszínek pedig jól élhető, barátságos hangulatot biztosítanak.

A méretek kapcsán eszünkbe juthat; na jó, klassz egy ilyen tágas ház, de mennyibe kerül fenntartani? A tulajdonos számai hamar megnyugtatnak; a komplett három szintnek köszönhető, hogy minden szintre megkapták az önálló lakásokat megillető rezsitarifákat, ezért igazán családbarát havi számláink lesznek: gáz: 28 ezer ft./ hó, villany: 14 ezer ft./ hó átalányként fizetve; mindez egy 200nm.-es három szintes garázsos családi háznál meggyőző érték.

Kisétálva a kertbe elhaladunk a fűtött kutyaházas tágas kennel mellett, melyben a tulajdonos házi kedvencei szunyókálnak, megpihenünk a cseresznyefa hűs árnyékában felállított masszív hintaágyon, majd megérkezünk a non plus ultrához, a “hab a tortán”-hoz, egy gyönyörű, kb. 50 nm.-es, domboldalba vájt boltíves minőségi borospincéhez, előterében egy biliárd asztalos játékteremmel. Itt már nem kérdezünk, nem szólunk semmit, csak mosolyogva nézelődünk, elképzelve magunkat ittlakóként.

Aki most olvassa a hirdetést, felötölhet benne, hogy kissé azért elvetettem a sulykot, a jelzők irodalmi túlzások, azért a szivárvány, bár látványos, de biztos nem ennyire színes, ez a hirdetés egy szereptévesztés, egy botcsinálta önjelölt irodalmi átesése a ló túloldalára, maradjunk inkább a száraz tényeknél!

De nem lehet, mert a ház és a kert együttese érzelmeket kelt, itt lakni egy igazi feeling, ezért megvédem a véleményem; a hirdetés valós, a jelzők valósak, és a megtekintés igazolni fogja értékelésemet; a látvány okozta érzelmi hatás rabul ejtheti az erre fogékonyakat, akik a békés harmóniában látják az egyik, ha ugyan nem a legfontosabb szempontot egy lakóingatlan, egy otthon keresése során.

E hirdetés írója – első alkalommal, mikor itt járt – is kiesett a szerepéből a kert láttán; a szárazabb, tárgyilagos értékelés szándékát felülírták az érzelmek, az a békés megnyugvás, hogy nna, ez az, megérkeztem, ezt szeretném, és maradni is akarok. Mert ez egy olyan kert, amilyennel tényleg nagyon ritkán találkozik az ember.

Az ingatlan kiváló ár-érték arányáról pedig csak annyit; ez a cirka 10 km.-es, és kb. 10 perces plusz út, amit a fonyódi Balaton parttól meg kell tenni idáig, a majdani vevő számára élete talán legértékesebb 10 km.-e és 10 perce lehet, hiszen azt a szakma mondatja velem, hogy ha négy keréken guríthatnánk ezt az ingatlant kertestől a Balaton partra, vagy a hasonló árakkal bíró Budapestre, akkor bizony alhangon a duplájáról, 140-150 millió ft.-os eladási árról beszélhetnénk.

Távozóban azon meditáltunk; vajon a hirdetés megjelenése után ki fog tudni ennek a kínált csomagnak ellenállni azok közül, akik a Balaton környékén keresnek élhető, kiváló állapotú, jó árban kapható (!) házat?

Szerintünk nem sokan, sőt; nem árt sietni, ha valaki nem akar második lenni.