Változások – 2021

Illetékkedvezmény

CSOK-al vásárolt ingatlanok esetén 0% az illeték, amit be sem kell fizetni. A kedvezmény mind használt, mind új építésű ingatlan esetén érvényes! Ha vállalt gyermek esetén nem teljesül a gyermekvállalás, akkor az illetéket is ki kell fizetni, ahogy magát a támogatást is! 

ÁFA

  • Új építésű ingatlan vásárlás

Új építésű ingatlan vásárlás esetén a nettó vételárat 5% ÁFA terheli, ha az ingatlan hasznos alapterülete nem nagyobb lakás esetén, mint 150 nm, egylakásos lakóépület esetén pedig 300 nm.

  • Generál kivitelezős építkezés

Ha az építkezéssel generál kivitelezőt bízunk meg, aki KULCSRAKÉSZRE készíti az ingatlant, akkor ő jogosult 5%-os ÁFA tartalmú számlát adni! Itt szintén feltétel, hogy a hasznos alapterület ne legyen nagyobb lakás esetén, mint 150 nm, egylakásos lakóépület esetén pedig 300 nm.

  • Új építésű vásárlás, vagy generál kivitelezős építkezés CSOK-al együtt

Ha az ügyfél CSOK-ot is vesz igénybe, akkor ebben az esetben jogosult az 5%-ÁFÁ-t vissza is igényelni! (Csak az 5%-os ÁFÁ-t, tehát ha pl 150 nm fölötti lakást vásárol, akkor azt nem veheti meg 5%-os ÁFA tartalommal, vagyis a visszatérítésre sem jogosult!) Ebben az esetben a CSOK igénylés és az ÁFA visszaigénylést egyszerre kell elindítani a banknál és mindkét tétel a vételár részét képezi majd, vagyis a bank az eladó számlájára fogja utalni!

  • Építkezés

Ha az építkezéskor az egyes munkákat külön-külön vállalkozókkal végeztetik, akkor az 27%-os ÁFA hatálya alá tartozik. Minden magyarországi településen (tehát már nem csak a Falusi CSOK-os településeken) a megfizetett ÁFA-t, de maximum 5M Ft-ot vissza lehet igényelni! Ennek feltétele, hogy a hasznos alapterület ne legyen nagyobb lakás esetén, mint 150 nm, egylakásos lakóépület esetén pedig 300 nm. 

Falusi CSOK-os települések listája

Kibővült azon települések listája, ahol a falusi CSOK elérhető! Az alábbi linken érdemes ellenőriznie mindenkinek, hogy a környezetében mely településeken jogosult az ügyfél. 

Lakásfelújítási program

2022 év végéig igényelhető 3M Ft vissza nem térítendő támogatás a gyermeket nevelő családoknak ingatlan felújításra. A támogatás a beruházási költségek felét, de maximum 3M Ft-ot térít vissza (tehát utólagos finanszírozás) számlák ellenében. A támogatás 50%-ban munkadíjra és 50%-ban anyagköltségre vonatkozik. Több tételből is állhat a felújítás, ezek időben elcsúszhatnak, de az igénylés az utolsó számla kiállítását követő 60 napon belül kell, hogy megtörténjen. Igényelni egyszerre lehet, nem több részletben. 

Lakásfelújítási hitel

A lakás felújítási programhoz kapcsolódó kamattámogatott hitel jelenik meg 2021.02.01-től! A kamattámogatásnak köszönhetően a hitel kamata 3% lesz, a futamideje maximum 10 év, a felvehető hitelösszeg pedig maximum 6.000.000 Ft. A felújítási támogatással automatikusan előtörlesztésre kerül a hitel. Ez egy jelzálog alapú hitel lesz, sok esetben érdemes lesz összekötni egy hitelkiváltással, ha már úgyis jelzáloghitel felvétel történik! 

Közel 0 energiahatékonysági elvárások

További 6 hónap határidőt kaptak a beruházók, építkezők! Vagyis 2021.07.01 után csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, ahol az épület megfelel a szigorú energetikai elvárásoknak! 

Tetőtér beépítés CSOK támogatással

Igényelhető a támogatás, ha egy ingatlan tetőterében új ingatlan jön létre. Fontos, hogy ekkor az új ingatlan önállóan forgalomképes egység legyen. 

Jelzálog elengedés

A jelzálog elengedés szabályai lazultak. Most már minden lakáscélú hitel esetén jár a jelzálog elengedés (nem csak vásárlásra), illetve akár több hitel is összevonható (korábban ha pl 4 M Ft elengedés járt az ügyfélnek, de az egyik lakáshitele 3M volt, a másik 2M, akkor nem tudta maximálisan kihasználni a támogatást. Mostantól ez nem akadály. 

CSOK változások

Számos apró, tömegeket nem, de egy-egy ügyfelet, ügyletet jelentősen érintő változás történt. A teljesség igénye nélkül néhány:

  • mostantól nyugdíjas személy is kaphat OEP igazolást, ha a nyugdíj mellett dolgozik, ezzel jogosulttá válva a támogatásra
  • nem probléma, ha az igénylés után (tehát nem az igényléskor) a gyermek is tulajdont szerez a CSOK-al érintett ingatlanban, ahogy az sem, ha öröklés miatt harmadik személy szerez tulajdont, vagy haszonélvezetet